post by admin | | Closed

Varför granit är det bästa golvvalet

När man renoverar eller bygger nytt finns det ett oändligt antal val att göra, ett av dom är vilket golv man vill ha. Av alla alternativ som då finns måste det ändå sägas att granit i väldigt många situationer är det bästa valet. 

vackert kök med golv i granit

Utseendet

För det första så finns det inget annat golv som ser så stilrent ut som ett blankpolerat stengolv. Speciellt om det som många sorter av granit inte innehåller några starkt varierande och störande mönster. I granit så är oftast inte kontrasterna speciellt höga eller mönstret så varierande att det blir svårt att det blir ett problem, det är stor skillnad i jämförelse till exempel marmor med sina kraftiga mönster.

Trägolv kan se vackert ut men åldras inte lika bra. Visst man kan slipa ner det och till en viss gräns så ger slitaget bara karaktär men den gränsen når man tyvärr alldeles för snabbt.

Slitage

När vi ändå är inne på slitage så kan vi nämna att granit är bland de absolut mest tåliga stenarna som finns. Till skillnad mot marmor och kalksten så är den inte heller känslig för syra. Detta betyder att du kan tappa ett eller par glas vin på den utan att oroa dig för missfärgningar. Det är dessutom en extremt hård sten och kommer antagligen hålla längre än dig och resten av huset. Det enda man kan behöva göra för att behålla lystern är att rengöra det regelbundet och emellanåt vaxa det.

Värmeabsorbent

Stenhus har fördelen att den absorberar värmen för att sedan kunna fördela den efter som den behövs, väggarna blir helt enkelt en värmestabilisator. Granit har precis samma effekt om än i en lite mindre skala. Om du dessutom lägger in golvvärme så får du en väldigt stabil och mjuk värme som kommer sprida sig i hela rummet.