post by admin | | Closed

Välj material till ditt renoveringsprojekt

Att renovera handlar ofta om att bygga ut eller byta ut delar av bostaden, delar som i sin tur är uppbyggda av olika material. Men vad bör man egentligen tänka på när man väljer möbler och byggnadsmaterial?

trä

Sten eller trähus?

Om man bygger ett helt nytt hus så har ett första grundläggande val att göra, sten eller trähus? Båda varianterna har sina för och nackdelar. Idag finns det dessutom faktiskt många nya variationer av dessa som för med sig många fördelar. Ett exempel är hus byggda i vad som brukar kallas cell eller skumglas. Det hela är alltså stenar som är gjorda av returglas, fyllt med massor av luftbubblor. Förenklat kan man helt enkelt säga att det är som cellplast fast med glas. Cellglaset är både extremt hållbart samt helt motståndigt mot fukt vilket gör att det kan hålla enormt långe.

Experimenthusen som har byggs i materialet har blivit kallade för Sveriges energiklokaste hus av Energimyndigheten.

Kök och badrum

I både kök och badrum så måste man vid varje renovering välja vad man vill ha. Visst, billigt vitt kakel eller klinkers är inte dyrt men riskerar även att gå sönder betydligt enklare än natursten. Vi har tidigare skrivit om alla de fördelar som natursten, och då specifikt granit, för med sig.

Även möblerna i köket bör självklart vara gjorda av högkvalitativa material. Möbler gjorda av billiga spånskivor kan ofta se bra ut på i alla fall kortsiktig men klarar i längden inte fukten lika bra som ett skåp i solitt trä som istället kan renoveras många gånger innan det behöver kastas.