post by admin | | Closed

Tänk klimatsmart

Ett hem ska vara klimatsmart och använda energi effektivt. En effektiv värmekälla och elektronik produkter som drar lite ström. Många små saker blir lätt stora tillsammans. Om du använder vanliga glödlampor i hela ditt hem så blir den sammanlagda ström förbrukningen väldigt hög. Att byta till LED lampor minskar förbrukningen väldigt mycket och du får mycket längre livstid på lamporna.

the-nature

Elektronik

Många underhållnings produkter som TV, datorer och andra produkter kan använda mycket ström i onödan. Att byta ut sin TV mot en som inte drar så mycket ström är en bra början på att minska sin strömförbrukning. Samma gäller kylen och frysen. En äldre kyl eller frys drar ofta mycket ström och bör bytas till en nyare variant som är har energiklass A eller bättre. Lampor och annan typ av belysning drar ganska mycket ström när det blir många. Att byta till LED lampor eller andra låg energilampor är ett smart val som minskar din energiförbrukning.

Värmekällor

Att byta till ett klimatsmart uppvärmningssystem är både bra för miljön och för din ekonomi. En värmekälla ska värma upp ditt hem på ett effektivt sätt. Solvärme är ett bra sätt att utvinna energi på ett klimatsmart sätt. Under vinterhalvåret så måste solvärme kombineras med någon annan värmekälla till exempel en pelletspanna. En värmepump är effektiv men är ofta ett dyrt alternativ. Räknar man långsiktigt så kan kostnaden av en värmepump med tillhörande borrning eller grävning vara ett lönsamt alternativ. En pelletspanna är väldigt klimatsmart och ett relativt billigt alternativ.

Renovering

Ett väl isolerat hem kräver mindre energi för att hålla värmen. Byt ut alla gamla fönster till bra isolerade tre-glas fönster. Om isoleringen på väggarna är gamla eller inte fungerar speciellt bra så kan det vara en bra investering att byta ut all isolering till ett modernt alternativ. Att investera i att renovera och isolera sitt hem är en väldigt bra investering. Långsiktigt räknat så blir din energiförbrukning minskad och därav betalar du mindre varje år.