post by admin | | Closed

Taktips

En av de viktigaste delarna på ett hus är taket. Tillsammans med väggar, fönster och dörrar så skall det stå pall för både väder och vind. Därför är det viktigt att det blir rätt när det läggs.

Tak

Säkerhet och regler

Att taket är en av de farligare platserna på huset är det inget tvivel om, inte minst om säkerheten inte är garanterad. Samma sak gäller sådant som kan hamna på taket, istappar, hoppackad snö och så vidare. Finns inte det inte adekvata skydd så kan det lätt ske olyckor, olyckor som lätt kunnat förhindras.

Det finns en del allmänna regler som gäller i de flesta fall, och en del specifika regler som gäller exempelvis om huset är högre än åtta meter högt. Det som gäller allmänt är att taket ska ses som en arbetsplats – exempelvis för sotare. Det ska vara halksäkert och som man beskriver det på dinbyggare.se – finnas vissa tillträdesanordningar och skyddsanordningar på plats, och dessa ska hålla god standard.

Material

Vilket material man väljer till taket beror lite på behov, smak och plånbok. Har man möjlighet så skulle vi i de flesta fall rekommendera att lägga ett plåttak eftersom du förmodligen aldrig under din livstid kommer att behöva byta det igen.

Det fina med takplåt är att du kan välja det även om det faller dig bättre i smaken med ett tegeltak. Det finns nämligen företag som tillverkar takplåt som ser ut som tegel. Det finns en rad fördelar med att lägga ett plåttak, såväl praktiska som estetiska. Icke att förringa är att det väger en knapp bråkdel av vad exempelvis tegelpannor gör.

För fler tips kring ämnet tak så rekommenderar vi sidan vi redan nämnt i texten, dinbyggare.se. Dom har en hel kategorisida med olika tips och råd.