post by admin | | Closed

Snart är julen här

Det är nu inte långt kvar till julen börjar banka på dörren. Redan på första advent eller december så brukar de flesta sätta upp pyntet runt om i sina hus, men vad finns det för moderna alternativ och vad behöver man tänka på?

julfest

Julmodet går som så mycket annat att anpassa beroende på vilken stil man själv har i sitt rum. Om man sitter med lantlig shabby chic-stil så är en metallicgran kanske inte det bästa valet. Det beror dessutom enormt mycket på din egna stil och din känsla för traditioner. Även om plastgranar är enormt praktiska och i längden väldigt billiga så är det fortfarande många som föredrar en riktig gran. Dels så ser det betydligt bättre ut men kanske främst för att det för med sig grandoft in i huset. Något som vissa direkt behöver för att hitta julkänslan.

Vissa föredrar att fira jul på lite mer alternativa sätt. I den klassiska tv-serien Seinfeld så skapades den sekulära högtiden ”Festivus” som en av karaktärernas far uppfann som ett svar på de annars religiösa och kommersiella högtiderna som ligger runt julen. Festivus firades den 23 december och istället för en julgran använde man istället en påle av aluminium.

Bortsett från julgranen så finns det få saker som är så sammanvävt med svensk jul som adventsljusstaken. Den klassiska svenska ljusstaken är gjord i plåt, fylld med mossa och sedan dekorerad. Då detta är förhållandevis brandfarligt har det kommit många snygga alternativ på marknaden som i sig är dekorativa utan att innehålla till exempel mossa.

Detta exemplet från Gardenhome har fyra söta tomtefigurer som står framför ljusen och blir extra fina då ljusen har brunnit ner lite så att ljuset skiner igenom designen. Man kan självklart även göra en egen lösning genom att placera ut fyra stycken blockljus eller liknande på ett ljusfat.