post by admin | | Closed

Öppna B&B hemma

Har barnen flugit ur hemmet och flera rum står tomma? Eller råkade ni skaffa ett litet för stort hem? Eller har du äntligen tid att lägga på din drömverksamhet? Vi ger dig tips och information om hur du öppnar din egen Bed & Breakfast. 

För det första krävs det inget speciellt tillstånd om du endast hyr ut fyra rum eller plats för åtta personer. Det är när du kan ta emot fler besökare som du kommer att behöva lite olika tillstånd. Och man vill ju alltid att en verksamhet ska växa!

Kontrollera ditt försäkringsskydd så du vet vad den täcker utifall något skulle hända och kolla upp hur du ska deklarera din inkomst för verksamheten.

Tillstånd

Det krävs några tillstånd för att få öppna ett boende i hemmet. Beroende på hur det ser ut finns det olika licenser att ansöka om. Tänker du, som namnet antyder, servera någon slags mat, måste du ha ett serverings tillstånd och ditt kök behöver uppfylla en viss mängd krav. Det går inte att göra i sitt eget kök hur som helst. Du måste ha rätt, sanitära förhållanden och bra utrustning.

Du måste kontakta din kommun om du vill servera alkohol eller tobak. Det kan också komma på tal att lokalen måste handikappanpassas när du tar emot fler kunder, samt behöver du meddela din kommun om verksamheten.

Design

En Bed & Breakfast kan vara inredd precis som man vill. Man ska vara medveten om att ju mer specifikt man inreder och annonserar, desto mindre kundkrets riktar man sig till. Bättre att hålla en bredd på inredning och stil så många kan lockas till din verksamhet. Bäst av allt är att ta kontakt med ett företag som kan hjälpa dig. PMI hotellinteriör är exempelvis ett företag som hjälper hotellverksamheter och liknade att planera sin inredning från topp till tå. De kan också hjälpa till att bygga om eller renovera om det skulle krävas.

Vill man göra det själv ska man tänka på att försöka få till en hemmiljö som lockar många. Det ska vara mysigt för dem som vill komma iväg från vardagen men samtidigt ska du kunna erbjuda vettiga priser för dem som bara vill ha en säng för kvällen innan de åker vidare.

Konkurrens

Undersök hur det är med konkurrensen där du tänker starta. I en större stad finns det sannolikt utrymme för ytterligare ett boende medan på landsbygden kan det vara svårare om det redan finns Bed and Breakfast eller någon annan form av boende i närheten. Det behöver i sin tur inte betyda att du inte ska försöka, utan det kommer krävas ytterligare i marknadsföringen om varför kunderna ska välja just din Bed and Breakfast.

Få kunder

I slutändan behöver man så klart kunderna. Det är inte så lätt som det låter. Få människor bestämmer sig för att övernatta bara för att de kör förbi en handskriven skylt vid avtagsvägen. Det brukar ofta ligga lite mer planering i en övernattning än så. Därför gäller det att nå runt i hela länet för att få kunder. Man måste marknadsföra sig själv och skapa ett bra rykte.

Man kan annonsera i den lokala tidningen och skapa en hemsida för online bokningar. Sedan gäller det att hålla bra service till kunderna så de sprider ett gott rykte till sina vänner och rekommenderar er. Verksamheter som denna kräver arbete för att gå runt men är väl värd mödan!

Många som driver Bed and Breakfast har fullbelagt på somrarna, men kan ha svårare att försörja sig på sin verksamhet under vintern. Därför har många extra jobb under denna period, men undantag finns även här och där har du stora fördelar att hålla verksamheten nära någon större stad.