post by admin | | Closed

Olika inredningsstilar

Det finns en uppsjö av olika typer av stilar som man kan inreda sitt hem i. Vissa av dem har dock fått mer utrymme både i media och i gemene mans medvetande på senare tid och de tre som har en särställning är shabby chic, New England och den skandinaviska designen.

Inredningsdetaljer i form av hjärtanShabby chic är en ganska motsägelsefull inredningsstil som startades under 1980-talet och fick sitt namn av Laura Ashwells som anses vara den som kan mest i världen om stilen. Inom shabby chic ska det finnas moderna saker som ska se lite slitna ut och allt får gärna gå i olika toner av vitt. Även om mycket kan köpas färdigt finns det en förkärlek inom stilen att måla om gamla möbler i vitt och att man slipar och polerar inte föremålen utan låter skavankerna vara väl synliga under lagret av färg. Ett tips kan vara att surfa in på Fröken Fräkens hemsida: www.frokenfraken.se och kolla in deras sortiment, du hittar lite av varje på den sidan, även shabby chic.

Att göra denna process kallas att shabba till en möbel. Samtidigt som man förespråkar enkelheten så vill man ändå att det sammantagna resultatet ska ge ett elegant och dekorerat intryck. För att ge ett elegant intryck enligt shabby chic bör man undvika möbler i skinn, allt för färgstarka inredningsdetaljer och för mycket prylar som ger en retrokänsla som exempelvis möbler från 1950-talet.

Skandinavisk design är mest känd för att vara funktionell och praktisk. Det rör sig inte om några invecklade mönster eller linjer utan det är enkelheten och det okomplicerade som är står i främsta rummet. Naturen och naturmaterial är väl använda och mycket av det som tillverkas ska vara i ljusa färger. Detta sägs bero på att vi i norr behöver all hjälp vi kan få för att hålla våra hem ljusa med tanke på bristen på solljus under stora delar av året. Skandinavisk design är även känd för att vara överkomlig när det kommer till priset. Visserligen finns det även dyra versioner av möbler i denna stil men även de kan anses vara inom en rimlig prisnivå i jämförelse med andra aktörer inom andra genrer.

Om du spontant inte vet vad NEW England är så är det bara att föreställa sig en inredningsstil som drar mycket inspiration från havet och de flesta tyger är täckta av vita stjärnor. Urvalet av färger är inte så många när det kommer till New England men de som väl används är robusta och klassiska.