post by admin | | Closed

Lägga natursten i trädgården

Trenderna visar att natursten av olika slag börjar ta över gräsmattornas yta i de svenska trädgårdarna. En praktisk orsak är såklart även det faktum att en gräsmatta kräver många timmars skötsel och engagemang, vilket många av oss idag kanske inte riktigt har vare sig tid eller intresse av. Men det är också både snyggt och lättskött.

Ett smart tips om du vill undvika att ha gräs som basyta i trädgården är att istället lägga någon typ av marksten, natursten eller grus som grund. I Vi i Villas upplaga på nätet kan vi läsa om hur uteliv i sig har blivit alt viktigare för oss svenskar och det visar sig främst i att vi tillbringar mycket tid i våra trädgårdar, framför allt under den härliga sommarperioden då vi njuter av grillkvällar till sena timmen i behaglig, ljummen luft.

I den här artikeln på Aftonbladet Hemma kan du ta del av proffsens tips om hur du som amatör bäst lägger natursten i din trädgård och vilken typ av sten som passar bäst till olika stilar. Tänk på att underarbetet är viktigt så att grunden blir bra så inte tjälen ställer till det och lyfter marken så att det blir som ett slags månlandskap istället för en fin stengång. Se till att schakta bort lagret av matjord och sedan fylla upp med ett bärlager av stenkross. Jämna sedan av med stenmjöl och se till att du får rätt fall. Vik en geoduk dubbelt och lägg dit så att gräset inte växer upp mellan plattorna, lägg din sten och fyll sedan upp med sand mellan stenarna. Har du lera under ditt matjordslager så blir det lite mer komplicerat, då behöver du göra bärlagret mycket tjockare för att klara tjälen.

Skiffer och granit är till exempel tåliga naturstenar som dessutom är mycket praktiska då de passar lika bra till gamla rustika hus som till moderna hus, svart skiffersten till exempel, funkar utmärkt i de flesta miljöer och har en klassisk design. Beställer du från Stonefactory får du dessutom din order skickad direkt till dörren, vilket såklart är att föredra istället för att behöva kånka hem det tunga lasset på egen hand.

-landscaped-garden-and-stone-paved-driveway

Ett bra tips från proffsen vad gäller stenläggning är att börja med att lägga ett par gångar i trädgården, vilket ger en bra effekt rent designmässigt. Stegstenar i granit skapar en naturlig trädgårdsgång och passar därför perfekt som bas. Även några mindre murar som du kan ha runt till exempel rabatter eller slänter i din trädgård ger fina inslag i miljön.