post by admin | | Closed

Hålla hemmet varmt till höst och vinter

När det börjar dra sig mot den senare delen på året är det ju skönt om man kan hålla det varmt hemma. Detta är naturligtvis sällan ett problem rent tekniskt sett, men har man inte rätt förutsättningar är det lätt hänt att kostnaderna skjuter i höjden.

5020274-feet-warming-by-fireplace

Till att börja med bör man se över sina fönster, detta är traditionellt den största anledningen till att kostnaderna ökar under vinterhalvåret. Det estimeras att fönster kan stå för omkring en tredjedel av värmeförlusten i hemmet, åtminstone om man har äldre fönster. Nyare fönster idag isolerar mycket bättre tack vare att utrymmena mellan glasen fylls med ädelgas. Medan rumsvärmen får det svårt att tränga ut kommer ändå solvärmen in och värmer upp.

Det finns många sätt man kan sedan tillföra extra värme under de kallare delarna av året. De flesta är säkert redan medveten om att elpriserna går upp under dessa perioder, och när man redan är i behov av mer värme så kommer man ju behöva spendera mer på detta även om man har fönster som isolerar väl.

Ett sätt runt detta är att använda sig av till exempel en braskamin, en modern sådan är tillräckligt effektiv för att kunna värma upp ett medelstort hus. Teknologi har gjort att dessa är betydligt bättre idag än sina föregångare, en gammal braskamin kan ha en verkningsgrad på omkring 50 procent. Jämför det sedan med en modern sådan som kan ligga på omkring 80 procent. Detta kräver ju dock att man har ett effektivt sätt att sprida värmen runt huset. Man kan både läsa mer om kaminer och beställa en från Varmahembutiker.se.

På sin sajt tipsar de även om att man kan använda sig av Blocket för att hitta vedleverantörer och att man helst bör lagra ved i två år innan man eldar den. Detta är för att den ska bli så torr som möjligt, veden bör inte ha en fukthalt som överstiger 20 procent.