post by admin | | Closed

Flerfunktionsrum

Ibland känns det som ett rum är för stort för att bara vara ett vardagsrum, eller så kanske man har många hobbys men få rum. Tanken att göra ett rum mer multifunktionellt är inte så svårt som man kan tro. Det går att kombinera ett rum till flera funktioner och som man kommer att få stor glädje av.

room big

Ett rum med flera funktioner

Om ett rum ska vara ett syrum men också agera gästrum när det kommer folk på besök, måste man välja vilket av funktionerna som ska vara ansiktet utåt. Man kanske inte har plats att möblera för båda sakerna. I det här fallet låter det vettigast att det främst är ett syrum som kan agera gästrum istället för tvärtom.

En symaskin är enkel att plocka undan innan gästen anländer. I ett skåp eller en låda kan man ha andra dekorationer som kan ställa på bordet. Kanske ett gammaldags skrivset i marmor som gästen kan använda för att skriva i gästboken som du lägger fram? Även om det ”bara” ska vara ett gästrum så vill man ju att den som ska bo där trivs med interiören. Tänk att du själv skulle vilja sova i det rummet om det skulle behövas.

Hitta smarta lösningar

Sängen är nog det svåraste att dölja. En bäddmadrass eller bäddsoffa är inte lika skön att sova i som en riktig säng. Därför kan man fundera på om ett sängskåp vore lösningen. Den tar minimalt med yta när den är uppfälld mot väggen, det krävs bara 30 centimeter ut från väggen för att den ska få plats. Med ett sängskåp så kan du möblera betydligt mer. Ett tips kan vara att skaffa sig möbler på hjul som är lätta att rulla undan då sängen ska fällas ner.

Har man istället ett stort rum och vill att flera funktioner ska vara synlig samtidigt, borde dessa komplettera varandra. Man sätter inte in trumsetet i biblioteket eller använder vardagsrummet som snickarverkstad och tevetittande. Kan man utföra funktionerna eller aktiviteterna i rummet samtidigt, ska de inte störa varandra. Att spela trummor kommer alltid att störa den andre, så det fungerar inte att använda det som multifunktion i rummet (om man inte bor ensam, så klart).

Men att ha ett bibliotek tillsammans med vardagsrummet är inte lika konstigt, inredningsmässigt kompletterar de varandra och med hjälp av hörlurar och lugn musik kan bokälskaren läsa sina böcker samtidigt som de andra ser på film. Samma sak fungerar det att ha öppna planlösningar där vardagsrum och kök möts. Ditt sovrum kan också vara en del av ditt spa eller vara den perfekta platsen för dig att titta på stjärnorna med teleskopet.