post by admin | | Closed

Bo i Stockholm

Vår huvudstad är ett mecka för de som älskar shopping och inredning. I Stockholm finns det mesta för den som är duktig på att hitta de dolda smågatorna och har lite sedlar på kontot. Det är inte en lätt att leva i storstaden och sannerligen inte lätt att hitta boende…

stockholm

Priset

Var beredd att betala för att få äga en bostad i Stockholm. Här hittar du Sveriges dyraste lägenheter och hus. Men det finns fortfarande hopp för dem som inte har råd med 6 miljoner för en liten bostad. Är du beredd att bo lite utanför centrum, låt oss säga 20 minuters bilresa från Stockholms kärna, så kan du komma undan med 1,5-2 miljoner för ett lika stort hus. Mycket handlar om läge, typ av bostad och hur området ser ut. Lägenheter från sekelskiftet är mer attraktiva och dyrare än de som byggdes på 70-talet.

Bekvämligheten

Något positivt med att bo i Stockholm är hur nära du egentligen har till allting. Visst kan det kännas drygt, till en början, att åka tunnelbana och byta linje för att nå stadskärnan men det handlar om vana. Snart kommer du tycka att det är ett smidigt och enklare sätt att ta sig fram än att sitta i trafiken och betalar trängselskatt varje gång du kör till jobbet. Det finns andra saker som gör vardagen bekvämare. Här finns företaget Assista som erbjuder städning i Stockholm: du kan få komma hem efter jobbet till ett städat hem och bara koppla av!

Aktiviteterna

Det borde vara olagligt att vara uttråkad i Stockholm för det händer alltid saker, dag som natt. Håll koll på turisthemsidorna och Stockholmstidningarna och du kommer att hitta massa guldkorn: utställningar, Skansen, Gröna Lund, konserter, demonstrationer och hundratals parker. Det finns sporthallar, gym, badhus och klätterväggar för den aktive och biosalonger, caféer med trubadurer, kvällskurser inom allt möjligt och bokklubbar för den stillasittande. Tänk på det nästa gång du inte vet vad du ska göra.

Restauranger

Utbudet av restauranger är enormt i huvudstaden, det finns alltid något som passar för alla. Frågan är bara vad du är sugen på. För enkelhetens skull så kan du gå in på restaurangkartan.se och till exempel skriva in Södermalm och få upp alla restauranger i just det området. Ett enkelt sätt att hitta någonstans att äta om för tillfället är hungrig. Du hittar det mesta här, Libanesiskt, Indiskt eller varför inte Svensk husmanskost. Om vi ska tipsa om en restaurang i världsklass så får det bli Esperanto som ligger på Kungstensgatan 2 i gamla Jarlateatern. De hämtar inspiration från hela världen och med väl valda råvaror, själva restaurangen är till stor del likt när det en gång spelades teater i den gamla lokalen vilket får en romantisk tvist och är väldigt tilltalande.

Stockholm bäst att bo i

Tidningen Fokus har rankat Sveriges kommuner i 4 olika kategorier, glesbygd, landsbygd, stadskommuner och storstadskommuner. Betygssättningen baseras på 43 variabler och motivet bakom är bland annat att med exempel kunna lyfta fram kommuner som lyckats. På första plats inom kategori glesbygd, hamnade Kiruna, på plats ett landsbygd hittar vi Varberg och stadskommuners första plats intas av Uppsala. Storstadskommuner har Mölndal på plats tre, Lund plats två och plats ett innehar Stockholm.

Den lilla storstaden

Tittar man internationellt så är faktiskt Stockholm liten för att vara en huvudstad, knappt 900 000 människor bor “innanför tullarna”. Dessutom består ca 40% av ytan av parker och grönområden och staden har en skärgård bestående av 30 000 öar. På samma breddgrad ligger Grönlands södra spets. Men tack vare Golfströmmens uppvärming och närheten till vatten är det fyra tydliga årstider och somrarna blir bland de varmaste i landet.